Blog

Creëer jouw droomleven met vitamine K(leur)!

Zou je je kunnen voorstellen dat je zou leven in een wereld zonder kleur? Dat alles grijs zou zijn? Je moet er toch niet aan denken. Het is niet alleen heel erg saai, maar zonder kleur zouden we zelfs helemaal niet kunnen overleven. Kleur helpt ons om de wereld te herkennen en vorm te geven. Om te overleven moeten we voorwerpen of waarschuwingssignalen, zoals gif en bederf, kunnen identificeren. Kleur is daarbij de meest directe methode. Kleur is onmisbaar.

Kleur prikkelt onze zintuigen

Kleur is overal om ons heen, waar licht is daar zie je kleur. Zichtbaar licht wordt bepaald door de golflengte, deze is zichtbaar van 400 tot 780 nanometer. De kleuren verlopen van violet en indigo naar blauw, groen, geel, oranje en rood. Iedere kleur heeft zijn eigen trillingsfrequentie en golflengte en een specifieke werking op fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel niveau.

Kleur beïnvloedt onze stemming

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen warme kleuren, zoals geel en oranje, associëren met positieve en persoonlijke gevoelens zoals vriendschap en blijheid. Hele sterke emoties, zoals liefde en gevaar associëren we bijna altijd met rood. En bij zwart denken we aan de dood. Hieruit blijkt wel dat we heel sterk op kleur reageren.

Kleur veroorzaakt fysieke en emotionele reacties. Als licht via onze ogen binnenkomt, heeft dat effect op de aanmaak van hormonen. Via onze hypofyse worden deze chemische processen gereguleerd en hormonen (onze chemische boodschappers) aangemaakt.

Zodra we een kleur zien reageren we. Zowel bewust als onbewust. We voelen ons tot een bepaalde kleur aangetrokken, worden vrolijk of vinden een kleur deprimerend of lelijk.

Achter elke kleur schuilt een emotie en een boodschap

Bij het zien van kleuren kunnen bepaalde gedachten of herinneringen bovenkomen en maken we (on)bewust associaties. Dat kan al in onze kindertijd zijn vastgelegd, maar ook cultureel of historisch bepaald zijn. Bij de kleur groen denken we aan de natuur en bij blauw en turquoise hebben we associaties met zee, ruimte en vakantie. Als jou als kind is geleerd dat de kleur oranje staat voor feest op Koningsdag, dan zul je als volwassene ook deze associatie maken.

 

Creëer jouw droomleven met vitamine K(leur)!

Iedere dag maak je talloze kleurkeuzes, zowel bewust als onbewust. Met kleur geef je onbewust uiting geeft aan je stemming, gevoelens en verlangens. Als je je hiervan bewust wordt is kleur een geweldig middel om je gevoelens en verlangens tot uitdrukking te brengen én om er bewust mee te communiceren.

 

Omring je dus met kleuren waar je blij van wordt. Kleur maakt je vrolijk, je creëert er sfeer mee en is een fantastische uitlaatklep voor je creativiteit. Pas kleur toe in je interieur, in je kleding, maak een prachtig moodboard of schilderij in je favoriete kleuren en eet voedsel in jouw lievelingskleuren.

 

Geïnspireerd geraakt?

Ben je benieuwd hoe je met kleur jouw droomleven creëert? Schrijf je dan in voor:

Gratis 12-minutengesprek

Wil je eerst samen sparren? Boek dan een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we tijdens een videocall hoe je met kleur meer uit jezelf én het leven haalt. Spreken we elkaar binnenkort?