Blog

Wit of zwart tijdens warme zomerdagen?

Wat was het warm de afgelopen dagen. De temperatuur in onze tuin liep op tot dik boven de dertig graden. Al zwetend, luierend en lezend viel mijn oog op een leuk artikel met kledingadviezen voor warme dagen. Altijd handig om te weten toch, want ja wat moet je vandaag weer aan. Na allerlei handige tips was onder andere het advies om vooral zwart te dragen tijdens de warme dagen. Hé dacht ik, zwart?  Zwart absorbeert toch juist alle licht en dus warmte? Het meest logische is toch om juist lichte kleuren of wit te dragen? Wit reflecteert het licht en dus warmte. Dacht ik.

Tijd om eens op onderzoek uit te gaan.

Bedoeïenen

Ik vond een erg interessant wetenschappelijk artikel in Nature met de vraag of zwarte kleding bedoeïenen echt beschermt tegen de bloedhete zon in de Sinaï woestijn.

In een experiment met het meten van warmte en uv-straling op witte en zwarte haren van schapen en geiten blijkt dat witte haren meer warmte door laten dan zwarte haren. Zwart absorbeert inderdaad alle warmte, maar zodra kleding in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.

Foto: Pixabay

Dat bedoeïenen zwart dragen heeft meer met cultuur te maken dan met het koel houden van de huid. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit of ze nu witte of zwarte gewaden dragen. Door de losse gewaden is de geabsorbeerde warmte door de warme woestijnwind alweer verdwenen voordat het de huid raakt.

Foto: Pixabay

Wit beschermt

Het dragen van witte en lichte kleuren vermindert dat schadelijk uv-licht je huid kan bereiken terwijl donkere kleuren (zoals zwart) juist meer uw-licht absorberen. Je kunt dus beter lichte kleuren dragen bij warme dagen als je jezelf wilt beschermen tegen het schadelijk uv-licht.

Zwart-wit conclusie

Voor wat betreft de warmte maakt het niets niet uit of je wit of zwart draagt. Je lichaam wordt net zo warm met witte als met zwarte kleding. Een hele fijne zomer nog!

Liefde voor Kleur

Houd jij ook zo van kleur en wil je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt en die bij jouw persoonlijkheid passen? Liefde voor Kleur helpt je hier graag bij.

Inspiratiesessie Kleurenpsychologie

Kleur is een geweldig hulpmiddel om ons bewust te maken van onze onbewuste gevoelens en emoties. In een Inspiratiesessie Kleurenpsychologie help ik jou te ontdekken welke kleuren je leven gaan verrijken om je doelen en wensen mogelijk te maken.

Doe de gratis kleurenpsychologie-test

Ben je nieuwsgierig wat kleuren over jouw persoonlijkheid onthullen? Doe dan de gratis kleurenpsychologie test.

Mijn blogs

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *