Blog

Draag jij wit of zwart in de hitte?

 “Dik boven de 40 graden in Zuid-Europa” staat er in chocoladeletters op de voorpagina van de krant. Dat is echt uitzonderlijk warm. Op het journaal zie ik verhitte toeristen in Athene en Rome verkoeling zoeken in de schaduw.

De vraag die dan meteen bij mij opkomt (ik houd namelijk niet zo van hitte) wat trek je in vredesnaam aan bij deze temperaturen? Natuurlijk zo luchtig mogelijk denk ik dan. Een journalist vroeg aan de toeristen welke kleuren voor meer verkoeling zorgen: wit of zwart? Niemand die het antwoord wist.

Is wit echt koeler?

Zelf draag ik tijdens warme dagen nooit zwart. Dat is meer een gevoelskwestie, want voor mij voelt wit juist veel koeler. Zwart absorbeert licht en warmte. Heel logisch om dan juist wit of lichte kleuren te dragen. Wit reflecteert namelijk al het licht en dus warmte en zo blijf je koel…dacht ik.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Ik ben eens op onderzoek uit gegaan.

Bedoeïenen

Ik vond een erg interessant wetenschappelijk artikel in Nature waarin werd onderzocht of zwarte kleding bedoeïenen echt beschermt tegen de bloedhete zon in de Sinaï woestijn.

In een experiment met het meten van warmte en uv-straling op witte en zwarte haren van schapen en geiten bleek dat witte haren meer warmte door laten dan zwarte haren. Zwart absorbeert dus inderdaad alle warmte.

Het bijzondere is dat zodra kleding in aanraking komt met zon en lichaamswarmte met name de kleur zwart een manier zoekt om de warmte kwijt te raken. Door de losse stoffen is de geabsorbeerde warmte door de warme woestijnwind alweer verdwenen voordat het de huid raakt.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of bedoeïenen zwarte of witte gewaden dragen. Dat bedoeïenen zwart dragen heeft dus meer met cultuur te maken dan met het koel houden van hun huid.

Wit beschermt tegen uv-licht

Het dragen van witte en lichte kleuren zorgt ervoor dat schadelijk uv-licht je huid kan bereiken, terwijl donkere kleuren -zoals zwart- juist meer uv-licht absorberen.

Je kunt dus beter lichte kleuren dragen bij warme dagen als je jezelf wilt beschermen tegen het schadelijk uv-licht. Voor wat betreft de warmte maakt het dus niet uit of je wit of zwart draagt. Je lichaam wordt net zo warm met witte als met zwarte kleding.

Welke kleur draag jij het liefst in de zomer? Wit of zwart? Of heb je andere favoriete kleur waar je je helemaal goed in voelt tijdens warme dagen.

Leuk als je het mij laat weten en een reactie achterlaat onderaan deze blog.

Geïnspireerd geraakt?

Wil jij ook meer kleur in je leven? Dan ben je bij Liefde voor kleur aan het juiste adres. Je kunt bij mij terecht voor:

Twijfel je nog? Meld je dan aan voor een gratis 12-minutengesprek. Tijdens een videocall leg ik je met alle liefde uit wat kleur voor jou kan doen. Het lijkt me leuk om je te ontmoeten.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *