Blog

De lelijkste kleur is …

Honderden mensen hebben de afgelopen maanden mijn gratis kleurenpsychologietest gedaan en wat bleek: de meeste mensen vinden bruin veruit de lelijkste kleur. Verrassend? Eigenlijk niet.

Bruin is saai

Bij de kleur bruin hebben we vaak hele negatieve associaties. Bruin wordt als zwaar, saai en levenloos getypeerd. Bruin is de kleur van aarde, poep en dode bladeren. De kleur van nuchterheid en hard werken. Wat bruin ook niet meehelpt is dat het geen heldere kleur is, maar een mengeling van cyaan, geel en magenta.

Bruin versus turquoise

Uit de kleurenpsychologietest blijkt daarentegen dat de meeste mensen turquoise de mooiste kleur vinden. En dat is best opvallend want turquoise is complementair -ofwel geheel aanvullend- aan bruin.
Waar bruin staat voor saai en behoudend staat turquoise voor spontaan, speels en avontuurlijk. Turquoise is ook dé kleur van de (massa) communicatie. Dat turquoise zo populair is klopt dus wel aardig aangezien we met zijn allen heel wat uurtjes per dag online zitten.

Huiselijk en gezellig

Er is geen andere kleur die het gevoel van huiselijkheid, het samenzijn en geborgenheid meer oproept dan de kleur bruin. Bruin is de kleur van aarde en de goede dingen van het leven. Denk maar eens aan heerlijke pure chocolade, koffie of een geurig versgebakken brood.
Heel veel ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, schoenmakers, antiquairs en delicatessenwinkels hebben vaak een bruin interieur. En dat is dus niet voor niets.

Een warm pleidooi voor bruin

Mensen voelen zich veilig en op hun gemak in een bruin interieur. Waarschijnlijk is dit al ontstaan toen we nog in grotten woonden. De enige plek waar we veilig waren voor roofdieren. Dat gevoel zit diep verankerd in ons oerbrein.

Door het bewust toepassen van de kleur bruin in je huis kun je het gevoel van innerlijke kracht en support versterken. We voelen ons er thuis bij. Bruin staat voor solide, betrouwbaar, verwarmend, comfortabel, stevig en gegrond.

Rustige en warme kleuren die goed zijn voor lichaam en geest. Precies waar we nu zo’n behoefte aan hebben!

Wat vind jij de lelijkste kleur?

Leuk als je het mij laat weten en een reactie achterlaat onderaan deze blog.

Meer kleur in je interieur?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis. Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *