Blog

De trotse kleuren van Oekraïne

Vandaag vrijdag 24 februari is het precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. We waren met zijn allen verbijsterd dat dit kon gebeuren.
Een jaar later zijn we al bijna gewend geraakt aan de vele verhalen en beelden van de gruwelijkheden van deze oorlog.

    Bron: Pexels

De blauw-gele kleuren van de Oekraïense vlag zien we nog steeds overal. Bij ons gemeentehuis, bij winkels en bedrijven en de vlag  wappert -inmiddels verkleurd en gerafeld- nog steeds bij mijn buren in de tuin. Ik las dat er vorig jaar een ware run op de Oekraïense vlag is ontstaan. Bij de Dokkumer vlaggencentrale kregen ze zelfs honderden bestellingen per dag binnen. Dat laat wel zien hoe betrokken iedereen zich voelt bij deze oorlog. We willen laten blijken dat we solidair zijn met het Oekraïense volk door letterlijk de vlag voor ze uit te hangen.

Dat raakt me enorm en tegelijkertijd maakt het mij als kleurexpert ook heel erg nieuwsgierig naar de oorsprong en betekenis van de kleuren van deze vlag.

Bron: Pixabay

Kleurensymboliek

Al sinds de middeleeuwen worden door landen vlaggen met de eigen kleurensymboliek gebruikt. Het veroveren van de vlag op de vijand stond symbool voor de overwinning. De kleuren vertellen iets over de cultuur van het land. De kleuren symboliseren niet alleen de identiteit,maar ook de onafhankelijkheid van een land.

De vlag van Oekraïne

De kleuren blauw en geel zijn al eeuwenlang met Oekraïne verbonden, al heette het land vroeger Galicië-Wolynië. De vlag had toen een wapenschild met een gouden leeuw op een blauwe achtergrond. Deze kleurencombinatie behoort tot de oudste van Europa.

Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjetunie in 1991 voert Oekraïne de huidige blauwgele vlag. De bovenste blauwe baan staat voor de blauwe lucht en de onderste gele baan voor de uitgestrekte graan- en zonnebloemvelden van Oekraïne.

Bron: Uit de film Everything is Illuminated, waarin een jonge joods-Amerikaanse schrijver op zoek gaat naar sporen van zijn familie op het Oekraïense platteland.

 

De boodschap van blauw en geel

De combinatie geel en blauw is sowieso een opvallende kleurencombinatie. De kleuren zijn complementair, dat wil zeggen dat ze recht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Maar er is meer. Deze kleurencombinatie maakt, ondanks dat de kleuren tegengesteld zijn, dat zij ook elkaar enorm versterken.

Bron: Pantone

Geel is de meest stralende en zichtbare kleur van het spectrum. Geel is vrolijk, warm en hartelijk net als de zon. Geel is snel als het licht en staat ook voor het denken, het intellect. De kleur blauw staat voor de eindeloos blauwe heldere hemel, voor vrede, betrouwbaarheid en diplomatie.

Logo als vlag

Ook bedrijven communiceren door de vorm en kleuren van hun logo als vlag voor hun bedrijfsidentiteit. Kijk bijvoorbeeld naar Ikea. Zij verwijzen met het opvallende blauw-gele logo naar de Zweedse vlag en hebben daardoor een hele herkenbare identiteit. En met het blauw-gele kleurgebruik vallen ze extra op. Ze communiceren dat ze optimistisch, positief en betrouwbaar zijn als merk.

Bron: Ikea

Kleurentaal

Van alle vormen van communicatie is kleur de meest directe en tot de verbeelding sprekende vorm van taal. We begrijpen direct, al is het vaak op een onbewust niveau, wat kleuren ons vertellen.

Dus iedere keer als we de kleuren van de Oekraïense vlag zien zullen we de kleuren van de blauwe lucht en de eindeloze zonnebloemvelden direct herkennen.

Deze kleuren zullen deel gaan uitmaken van ons collectieve geheugen. De kleuren die staan voor optimisme en vrede. En dat is wat wij allemaal wensen voor de mensen Oekraïne.

 

Nieuwsgierig naar de kracht van kleur?

Ben je na het lezen van mijn blog nieuwsgierig geworden naar de kracht van kleur? Meld je dan aan voor:

Gratis 12-minutengesprek

Wil je eerst meer weten? Dan is een gratis 12-minutengesprek misschien iets voor jou. Tijdens een videocall beantwoord ik al jouw vragen. Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen.

 

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *