Blog

Een positieve toekomst met magenta

En ineens zag ik haar overal voorbij komen, op internet, op tv in tijdschriften: de kleur magenta! En wauw wat een opvallende kleur, die kan je onmogelijk ontgaan.

Maar waar komt die kleur nu ineens vandaan? En wat vertelt deze kleur ons over onze huidige tijdsgeest?

Kleur van het jaar 2023

Ieder jaar komt het bekende kleureninstituut Pantone, de autoriteit op het gebied van kleur, met de kleur van het jaar. En voor 2023 is dat Viva Magenta.

We gaan magenta heel veel zien dit jaar in de mode én natuurlijk in het interieur. Ik vind het een fantastische kleur, krachtig en tegelijk gevoelig. Volgens Pantone is magenta de vuist in een fluwelen handschoen. Een kleur die transformeert en een positieve toekomst creëert.

Viva Magenta – bron foto’s: Pantone

Macht en rijkdom

Even een korte geschiedenis. Magenta -ook wel purper of fuchsia genoemd- is een hele krachtige en energieke hardroze (niet te verwarren met roze!) kleur.

Oorspronkelijk werd de kleur uit de purperslak gewonnen. Purper was vroeger dé symboolkleur van macht en rijkdom, de kleur van de kleding van de machtigen der aarde. Er waren voor één mantel ongeveer 3 miljoen purperslakken nodig, dus niet zo gek dat ze zijn uitgestorven. Magenta was zo kostbaar dat het alleen voorbehouden was aan de senatoren van het Romeinse Rijk en de gezagsdragers van de katholieke kerk. En dat zien we nog steeds terug.

bron: Wikipedia/Pantone

Energiek en gevoelig

Magenta is een extra-spectrale kleur, dat wil zeggen dat de kleur niet in de regenboog voorkomt. Magenta heeft de kenmerken van de twee uitersten van het kleurenspectrum, namelijk rood en violet. Het rood-violette magenta bezit de energieke kracht van rood en heeft de verbeeldingskracht, introspectie en gevoelige kwaliteiten van violet. Dit maakt magenta tot een hele extraverte en levendige kleur.

bron: Freepic

Loslaten en opnieuw beginnen

In de kleurenpsychologie wordt magenta omschreven als de kleur van behulpzaamheid en bereidwilligheid tot verandering, voor geestdrift en enthousiasme. De kleur van ‘behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden’.

Magenta nodigt ons uit om met enthousiasme en passie nieuwe uitdagingen aan te gaan en met liefdevolle vriendelijkheid en compassie anderen tegemoet te treden.

Magenta helpt ons om afstand te doen van dat wat ons niet meer dient en oud verdriet een plek te geven.

Magenta is dé kleur van behulpzaamheid en verbinding. Misschien wel de meest actuele thema’s van onze tijd. Het mooie is dat magenta ons kan helpen om deze kwaliteiten in onszelf te ontdekken.

 Magenta als logo

Ik had laatst een ontzettend leuke nieuwe opdracht gekregen. Weet je van wie? Van Guido, mijn eigen man. Hij is onlangs gestart met zijn eigen trainingsbureau. En bij een nieuw bedrijf horen natuurlijk nieuwe kleuren voor de huisstijl. Logisch dat hij mij als kleurexpert heeft gevraagd om mee te denken over zijn kleuren.

Zijn bedrijf Micodia is een trainingsbureau voor persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling voor professionals in de IT, finance en techniek. Met als kernwaarden empathie, compassie en tolerantie.

Je raadt het al: de kleur van het logo moest natuurlijk magenta worden. Samen met grijs, dat staat voor verstandig en rationeel, dé kleuren voor IT, finance en techniek.Gevoel (magenta) versus ratio (verstand). Het perfecte kleuren-duo voor het beeldmerk van Micodia. Gedurfd, eigentijds en opvallend.

Magenta in het interieur

Natuurlijk mag magenta niet in het interieur ontbreken. Maak daarom een powerful statement en schilder een muur in magenta. Magenta is warm, gepassioneerd en gracieus. Magenta kun je geweldig combineren met andere warme kleuren zoals verschillende roze- en roodtinten, maar ook met grijs- en zwarttinten voor een meer grafisch effect.

Vind je een hele muur iets te heftig, dan kan je natuurlijk ook accessoires of een prachtig boeket bloemen in de kleur magenta in je interieur toepassen.

Mijn advies: laat je dit jaar inspireren door magenta en laten we samen een positieve toekomst creëren!

Geïnspireerd geraakt?

Ben je benieuwd hoe je met kleur jouw droomleven creëert? Schrijf je dan in voor:

Wil je eerst samen sparren? Boek dan een gratis 12-minutengesprek. Tijdens een videocall bespreken we samen hoe ik jou het beste kan helpen om je doelen te bereiken. Wie weet tot snel!

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *