Blog

Verlaag je energierekening met rood in je interieur

We weten het allemaal, we moeten zuiniger omgaan met energie. Het doet natuurlijk wel een beetje pijn; de verwarming een paar graden lager zetten en een dikke trui aandoen. Maar niet getreurd, want ik heb een gouden tip voor jou. Je kunt je energierekening namelijk verlagen. Hoe? Met rood in je interieur!

Een echte oerkleur

Rood is de meest intense en opwindende kleur van het kleurenspectrum. Ons lichaam reageert heel sterk op rood en roept hele sterke emoties op zoals daadkracht, opwinding, woede en agressie.

Rood is een echte oerkleur en zit diep in ons reptielenbrein verankerd. Dit deel van het brein is er op gericht ons in leven te houden en regelt allerlei vitale functies. Bij het zien van de kleur rood wordt het hormoon adrenaline aangemaakt. Dit hormoon versnelt je ademhaling en hartslag en stimuleert de bloedsomloop en stofwisseling. Adrenaline maakt je dus superalert en zet je aan tot actie. Dit proces is totaal onbewust, we hebben hier geen controle over. Rood zou zelfs de eerste kleur zijn die we als baby waarnemen.

Rood maakt je warm

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de reactiesnelheid onder studenten in een ruimte met rood licht 12% hoger ligt dan in een ruimte met daglicht. Mensen schatten de temperatuur in een rode kamer zelfs zo’n 6 graden hoger in dan de temperatuur in een blauwe kamer, terwijl er in realiteit geen verschil is.

Wat een fantastisch idee om dan juist rood in je interieur toe te passen. Schilder donkere of koude kamers op het noorden rood en je verlaagt je energierekening!

    Dessert: harmonie in rood van Henri Matisse (1908)

Intens en dominant

Rood creëert een vriendelijke, gezellige en warme sfeer in het interieur. In een fluweelrode zaal – zoals in een bioscoop of theater – krijg je meteen een gevoel van feest en gezelligheid.

Omdat rood zo’n intense kleur is kan het in kleine ruimtes overweldigend en prikkelend overkomen terwijl het in grote ruimtes juist een hele warme en intieme sfeer creëert.

Warm en uitnodigend

Ruimtes met roodtinten voelen heel warm en uitnodigend aan. Rood is daarom de ideale kleur voor donkere, koude en kille ruimtes op het noorden. Maar denk ook eens aan de kleur rood in je hal of entree. Hiermee maak je meteen een heel warm en uitnodigend statement.

Kies voor een rustige en aardse sfeer voor subtielere minder verzadigde roodtinten, zoals rozerood, terracotta of oranje. Deze prachtige terracotta kleur heb ik in mijn hal -die op het noorden ligt- toegepast .

Rood stimuleert de eetlust

Rood was in de oertijd behulpzaam bij het vinden van eetbaar voedsel in de natuur, zoals rijpe rode bessen. Vandaar dat de kleur rood de eetlust stimuleert. Een ideale kleur dus voor een eetkamer of keuken.

Zoals in deze keuken met zachte heldere roodoranje tinten die de ruimte lekker licht en fris en tegelijkertijd heel warm maakt.

Bron: Flexa

Rood valt op

De kleur rood heeft de eigenschap naar voren te komen in een ruimte. Een hele verzadigde rode kleur valt enorm op en kan zelfs opdringerig overkomen en de ruimte kleiner doen lijken.

Een diepe warme bordeauxrood maakt een ruimte, zoals deze slaapkamer, juist heel erg comfortabel en gezellig.

bron: Flexa

Waarschuwing! Pas wel op voor het dominante karakter van de kleur rood, teveel rood in je slaapkamer kan je behoorlijk uit je slaap houden, tenzij je natuurlijk wel wat vuur kunt gebruiken.

Bron: Flexa

Ik wens je een hele warme gezellige winter toe en houd jezelf lekker warm met rood.

Meer kleur in je interieur?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis. Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie. Over kleur is dan ook eindeloos veel te vertellen.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *