Blog

Doe eens gek dat is al gewoon genoeg

De afgelopen 17 jaar heb ik als stylist en kleurexpert vanuit mijn bedrijf Liefde voor Kleur vele honderden kleur- en stylingadviezen gegeven bij de mensen thuis. Ik heb dan ook heel veel verschillende Nederlandse huizen van binnen gezien: van rijtjeshuizen en appartementen tot boerderijen, grachtenpanden, luxe lofts en villa’s. Ik kan dus gerust zeggen dat ik na al die jaren een aardig beeld heb gekregen hoe wij Nederlanders wonen en vooral waar wij van houden. En weet je wat mij het meest is opgevallen? Dat het cliché over Nederlanders ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ echt waar is.

De Nederlandse volksaard

Nederlanders houden wel van kleur, maar het moet niet te gek en te kleurrijk want dat zit niet in onze volksaard. Jarenlang kozen Nederlanders dan ook het liefst alleen maar voor wit op de muur. Want dat is lekker makkelijk en het oogt ook nog eens lekker fris en ruim. De laatste jaren kregen de muren hier en daar wel een accentkleur, maar daar bleef het meestal wel bij. Wij Nederlanders staan nu eenmaal niet bekend om de meest kleurrijke interieurs.

Kleur is spannend

Bijna al mijn klanten willen wel een warm en gezellig huis, maar kleur kiezen en toepassen vinden ze best spannend en erg moeilijk. Ze hebben vaak heel veel twijfels, maar ook heel veel vooroordelen over kleur. De meest gehoorde vragen zijn: ‘wordt het met kleur niet veel te druk?’ of ‘maakt kleur een ruimte niet heel erg klein?’ Daarom kiezen de meeste mensen vaak toch maar weer voor veilig en bescheiden en vooral niet opvallen!

Top 3 interieurstijlen in Nederland

Uit onderzoek van Veneta.com in 2020 zijn onder alle lagen van de bevolking respondenten ondervraagd over hun woonstijl. En wat blijkt? De industriële woonstijl komt het meest voor in Nederland. Ruim 26% van de Nederlanders prefereert een stoer en sober interieur met veel grijstinten, bruin en zwart.

Bron: Pixabay

Op de tweede plaats komt het landelijke interieur, geïnspireerd op plattelandshuizen en woonboerderijen. Voor ruim 21% van de Nederlanders is dit de favoriete woonstijl. Gezellig en knus moet het zijn. Grijze en bruine natureltinten, taupe en wit zijn de belangrijkste kleuren bij deze interieurstijl.

Bron: Flexa

En op de derde plaats komt het moderne interieur. Bij ruim 20% van de Nederlanders is dit de favoriete woonstijl. Strakke lijnen, minimalistisch en functioneel design. Less is more, dus de kleuren passen zich hier op aan. Ook hier overwegend wit, grijs, en bruintinten.

Bron: Flexa

Kleur is zoveel meer dan een kleurtje op de muur

Zoals je ziet houdt het gros van de Nederlanders niet van uitgesproken kleuren. Ze prefereren wit, zwart en natureltinten zoals taupe en bruintinten.Maar zo langzamerhand wordt, mede onder invloed van de populaire woonprogramma’s, kleur gelukkig steeds meer omarmt in de Nederlandse interieurs. En dat maakt mij natuurlijk ontzettend blij want kleur is zoveel meer dan een kleurtje op de muur. Kleur maakt ons blij en beïnvloedt ons gevoel en dus ook ons gedrag. Kleur brengt onszelf en onze interieurs letterlijk tot leven.

Breng je interieur tot leven met kleur

Als ik mijn klanten laat zien wat er allemaal mogelijk is met kleur – en dat een ruimte juist enorm oppept met kleur – zijn ze zo ontzettend blij dat ze het toch hebben aangedurfd. Zoals bij Lisanne en haar vriend. Zij houden van stoer en industrieel, maar door het toevoegen van kleur is het een interieur geworden met een heel eigen handtekening.

“Het moest een combi worden tussen strak, kleurrijk en gezellig. Nu het is ingericht komen de kleuren zo mooi tot zijn recht. Heel erg gaaf en we hadden dit nooit zelf zo kunnen bedenken en durven doen. We zijn ontzettend blij met het resultaat en genieten iedere dag van ons mooie huis!” – Lisanne

Meer kleur in je interieur?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis. Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rond kleur. Over kleur in het interieur, de theorie van de kleurenleer, de kleurenpsychologie en over kleur en onze zintuigen.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *