Blog, Tips

5 Feestelijke oranje tips voor je interieur

Ons koningshuis, het Huis van Oranje, dankt zijn naam aan de Franse stad Orange in Zuid-Frankrijk, het centrum van de sinaasappelhandel. In 1544 erfde Willem van Nassau deze stad van zijn neef en werd hij prins van Orange of wel Oranje. De oranje vruchten kwamen trouwens in de 11e eeuw vanuit China naar Europa, de naam verwijst dus naar de vrucht en niet naar de kleur.

Oranje is dé nationale kleur van Nederland. Maar wat betekent deze kleur eigenlijk in onze cultuur? En hoe pas je deze blije energieke blikvanger toe in je interieur?

foto koningsdag feestBron: Flickr

Oranje, you love it or you hate it

Als je aan mensen vraagt wat ze de mooiste kleur vinden dan is de volgorde meestal: blauw, rood, violet, groen… en dan pas oranje. Oranje komt er helaas wat bekaaid af. Je vraagt je af waarom deze kleur zoveel minder populair is dan de andere kleuren?

Oranje is een hele ambivalente kleur. Mensen associëren oranje meestal met sterke emoties: vreugde, feest, genieten en avontuur. Maar oranje wordt ook vaak gezien als een kinderlijke kleur (denk aan speelgoed) en de kleur van goedkope producten en aanbiedingen. Oranje is bovendien een echte aandachttrekker, een signaalkleur die zegt: let op, pas op! Denk maar aan de driehoekige waarschuwingsborden voor gevaar of de fluorescerende oranje werkkleding van wegwerkers.

De psychologie van oranje

Oranje is een secundaire kleur, een mengeling van rood en geel. In de kleurenpsychologie wordt rood gezien als de meest activerende kleur en geel als de kleur van het licht van de stralende zon. Oranje is daar een blije mix van. Het is de kleur van rijp fruit, energie, warmte, feest, het leven vieren en de kleur van communicatie.

Bron: Pixabay

Levensvreugde en creativiteit

Oranje is een felle en opvallende kleur die je activeert, enthousiast maakt, je levensvreugde en creativiteit stimuleert en die je zelfvertrouwen geeft. Ik heb ooit eens iemand gesproken die heel bewust een presentatie gaf in een oranje jurk, ze voelde zich door deze kleur enorm gesterkt in het contact maken met haar publiek.

Jaren ’70 interieur

Onder invloed van de hippiecultuur was oranje in de jaren ‘70 een hele hippe en opvallende kleur in het interieur. Van broodroosters en fluitketels tot behang en bankstellen, alles was zo’n beetje oranje.

Bron: Pixabay

Zo populair als oranje toen was, zal het wel nooit meer worden. Maar oranje blijft altijd weer terugkeren in de interieurs. Van licht fris abrikoos en warm saffraan tot dieporanje aardse terracotta kleuren.

5 Tips voor oranje in je interieur

Oranje is dé kleur voor een warme, gezellige en uitnodigende sfeer in het interieur. Oranje brengt overal de zon in huis zelfs in de meest donkere en koele ruimtes. Ik geef je 5 tips voor oranje in je interieur:

Tip 1: Wil jij een warm, comfortabel en rustgevend effect bereiken in je slaapkamer? Kies dan voor de meer aardse varianten van oranje zoals terracotta.


Bron: Flexa

Tip 2: Pas op met fel oranje in je interieur, een hele muur kan behoorlijk dominant en intens overkomen. Wil je toch fel oranje, kies dan liever een kleine wand als opvallende accentkleur.

Bron: Flexa

Tip 3: Heb je een kamer op het noorden? Kies dan een frisse, heldere oranje voor een lekker licht, speels en zonnig effect.

Bron: Flexa

Tip 4: Heb je een kamer op het zuiden met veel zon en licht? Kies dan voor zachte en subtiele krijtachtige oranjetinten. Deze tinten zorgen voor een kalme en rustgevende sfeer.

Bron: Flexa

Tip 5: En heb je een opstandige puber in huis? Kies dan voor een frisse en vrolijke oranje kleur op zijn of haar slaapkamer, dit heeft een super positief effect op hun hun humeur.

Bron: Flexa

Ik wens jou heel veel oranjeplezier en maak er een kleurrijke Koningsdag van!

Meer kleur in je interieur?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis. Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

2 gedachten over “5 Feestelijke oranje tips voor je interieur”

 1. Hallo Agnes,
  Helemaal vrolijk werd ik van je blog. Heel herkenbaar wat je schrijft. Oranje is al zolang ik me kan herinneren 1 van mijn lievelingskleuren. In mijn praktijkruimte heb ik ook gekozen voor oranje accenten. In onze woonkamer hadden we donker oranje eetkamer stoelen. Toen ze versleten waren hebben we ze vervangen voor linde groene stoelen. Prima stoelen, prima kleur maar ik word er niet blij van… Dus ja oranje in je huis, kleding, praktijk…het maakt me blij!

  1. Hoi Yvonne,
   Dank voor je leuke en spontane reactie op mijn blog, dat spontane hoort natuurlijk ook helemaal bij de kleur oranje 🍊!
   Leuk dat je net als ik dol bent op oranje.
   En wat fijn die oranje accenten in je praktijkruimte. Alleen al kijken naar deze kleur wordt je vrolijk en blij.
   En met lindegroen heb je niets? Het is juist wel weer een prachtige combinatie met oranje.
   Een tip: je kunt je eettafel natuurlijk ook opfleuren met oranje accenten, zoals placemats of een mooie oranje vaas met een fleurig boeket met oranje en groene tinten.
   Geniet van alle kleuren en een hele mooie dag ☀️.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *