Blog

Haal de lentezon in huis met geel

Maandag 21 maart is het lente en Internationale Kleurendag. En dat is niet toevallig want op 21 maart vieren we de terugkeer van het licht en de zon na de lange winterperiode.

In de natuur is geel de meest zichtbare kleur. Geel vraagt aandacht en maakt ons alert voor de naderende lente.

Vorige maand zagen we de eerste fleurig gele winterakoniet al opkomen en nu zien we overal de narcissen en de krokussen blij stralen in de lentezon. Loop je zomers langs een veld met gele bloemen dan is het alsof de zon schijnt ook al is het een bewolkte dag. Van geel wordt je gewoon blij.

Bron: Pixabay

Helaas is geel geen populaire kleur. Wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat weinig volwassenen geel als lievelingskleur hebben, zeker in het westen. Geel wordt bij ons ook vaak geassocieerd met goedkope spullen, plastic en fastfood. Voor de boeddhisten en de hindoes is geel juist de kleur van de wijsheid. In het oude keizerlijke China was de kleur geel alleen voorbehouden aan de keizerlijke familie. Zo zie je maar hoe onze kleurvoorkeur cultureel bepaald is.

Bron: Pixabay

Een warm interieur

Ik wil hier toch zo ontzettend graag een lans breken voor geel. En zeker voor geel in het interieur, want geel is dé kleur die licht en ruimte creëert. Een gele kleur op de muur brengt meteen licht, vrolijkheid en warmte in huis. Zeker in donkere ruimtes en kamers op het noorden.

Omdat geel een opvallende kleur is is het belangrijk om goed te kijken voor welk soort geel je kiest. Een opvallende en felle citroengeel die je ruimte laat stralen of juist een zachte en warme pastelkleur voor een warm en comfortabel effect? Het is helemaal afhankelijk wat je met je ruimte wilt bereiken. Bron: Flexa

Fysieke effecten van geel

In de keuken en eetkamer is geel een kleur die het heel erg goed doet. Wist je dat geel de eetlust opwekt? Geel heeft namelijk invloed op onze stofwisseling. Denk daarom eens aan een warm en smakelijk mosterdgeel voor de eetkamer. Dit geeft energie, bevordert de eetlust en maakt vrolijk. De kleur geel bevordert ook de productie van het feelgood hormoon serotonine.

Bron: Flexa

Geel stimuleert het brein

Wil je een ruimte juist wat oppeppen, zoals bijvoorbeeld een studeerkamer, kies dan voor een stimulerend heldergeel. Geel wordt ook wel de kleur van de kennis en het intellect genoemd.

Geel stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel waardoor we aandachtiger en alerter worden.

Bron: Flexa

Geel combineren

Het warme geel is met heel veel kleuren te combineren. Bijvoorbeeld koele blauwtinten, fris turquoise, allerlei groentinten maar ook hele rustige natureltinten.

Geel past in vele interieurs of het nu een klassiek, modern of landelijk interieur is. Geel is een fantastische en hele veelzijdige kleur waar we blij en gelukkig van worden. En wie wil dit nu niet?

Bron: Flexa

Ontdek jouw kleuren

Als je merkt wat voor effect kleuren op je leven hebben, zul je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt. Je zult deze dan steeds meer gaan toepassen in je leefomgeving. Met als resultaat een interieur dat past bij jouw persoonlijkheid en waar jij je helemaal thuis in voelt. En op die ontdekkingsreis wil ik je heel graag helpen.

Wil je eerst inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje in mijn portfolio.

Kleuradvies bij jou thuis

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat kleur doet voor jouw interieur? Of wil je zien wat een kleur doet op jouw muur van je woonkamer, keuken of slaapkamer? Boek dan een kleuradvies aan huis.

Kijk hier voor meer informatie of maak direct een afspraak.

Wil jij ook meer kleur in je interieur?

Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rond kleur. Over kleur in het interieur, de theorie van de kleurenleer, de kleurenpsychologie en over kleur en onze zintuigen. Kortom, eindeloos veel onderwerpen. Over kleur is zoveel te vertellen.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Een gedachte over “Haal de lentezon in huis met geel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *