Blog

Help! Ik heb kleurkeuzestress!

Je kent het vast wel. Je wilt nu die saaie witte muur waar je al jaren tegenaan kijkt een kleur gaan geven. Je bent er vandaag echt helemaal klaar voor. Die muur gaat die mooie blauwgroene kleur krijgen die je laatst op Pinterest zag. Daar heb je al zo lang zin in. Vol enthousiasme ren je naar de bouwmarkt.

Bron: Flexa

Help zoveel kleuren!

En daar sta je dan, voor dat enorme rek met honderden kleurstalen. Zo eens even kijken. Je ziet wel heel veel kleuren die erop lijken. Deze blauwgroen is te blauw en die is weer te groen. Wat nu? Je waagt het erop en uiteindelijk kies je voor een blauwgroene kleur waar je van denkt dat die het meest in de buurt komt. Vol goede moed bestel je meteen 5 liter muurverf.

Nog maar een laag eroverheen

Thuis ga je natuurlijk direct aan de slag. Al schilderend denk je: ‘Oeps dat is misschien toch wel erg blauw, of komt het door het licht? Hè bah, nou gewoon doorgaan. Nog maar een laag eroverheen.’ Uiteindelijk ben je drie uur verder en valt het toch wel tegen die kleur. Heel anders dan dat kleurenstaaltje in de bouwmarkt. Dat is balen!

Wat is er nu gebeurd?

In de winkel zag het kleurenstaaltje er best mooi uit, het leek aardig op de kleur die je in je hoofd had. Maar eenmaal thuis op de muur valt het ontzettend tegen. Blijkt de kleur in het echt toch heel anders over te komen. Hoe kan dat? Een groot nadeel van de kleine kleurenstaaltjes in de winkel is dat ze een nogal verkeerd beeld geven.

  • Ten eerste geven gedrukte kleurstaaltjes nooit helemaal de exacte kleur weer. Materiaal en oppervlakte geven een ander kleurbeeld. Op glanzend papier lijkt een kleur heel anders dan op een matte ondergrond zoals een muur.
  • Ten tweede valt de kleur van een klein kleurenstaaltje veel donkerder uit op een groot vlak. Dit maakt de kleurbeoordeling heel erg lastig. Kies daarom altijd voor een of twee tinten lichter.
  • En ten derde worden kleuren enorm beïnvloed door het licht. Je hebt de kleur beoordeeld onder het lamplicht in de winkel, en dan blijkt dat de kleur bij daglicht totaal anders is.
Bron: Pixabay

Lichtomstandigheden

Kleur heeft namelijk de eigenschap dat deze verandert onder verschillende lichtomstandigheden. Overdag ziet een kleur er bijvoorbeeld heel anders uit dan ‘s avonds bij lamplicht. En een kleur in een ruimte op het noorden oogt weer heel anders dan dezelfde kleur in een ruimte op het zuiden.

Kleur kiezen is best lastig

Je moet dus bij het kiezen van kleur ook rekening houden met de grootte van de ruimte, de ligging, de lichtinval en welke lichtbronnen er zijn. Kortom, de juiste kleuren kiezen is toch niet zo eenvoudig. Het kan je zo’n keuzestress bezorgen dat je uiteindelijk toch maar weer voor wit wilt kiezen. Maar dat wil je natuurlijk niet!

Geïnspireerd geraakt?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis.

Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie. Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *