Je kent het vast wel. Je wilt nu die saaie witte muur waar je al jaren tegenaan kijkt een kleur gaan geven. Je bent er vandaag echt helemaal klaar voor. Die muur gaat die mooie blauwgroene kleur krijgen die je laatst op Pinterest zag. Daar heb je al zo lang zin in. Vol enthousiasme ren je naar de bouwmarkt.

Help zoveel kleuren!
En daar sta je dan, voor dat enorme rek met honderden kleurstalen. Zo eens even kijken. Je ziet wel heel veel kleuren die erop lijken. Deze blauwgroen is te blauw en die is weer te groen. Wat nu? Je waagt het erop en uiteindelijk kies je voor een blauwgroene kleur waar je van denkt dat die het meest in de buurt komt. Vol goede moed bestel je meteen 5 liter muurverf.
Nog maar een laag eroverheen
Thuis ga je natuurlijk direct aan de slag. Al schilderend denk je: ‘Oeps dat is misschien toch wel erg blauw, of komt het door het licht? Hè bah, nou gewoon doorgaan. Nog maar een laag eroverheen.’ Uiteindelijk ben je drie uur verder en valt het toch wel tegen die kleur. Heel anders dan dat kleurenstaaltje in de bouwmarkt. Dat is balen!
Wat is er nu gebeurd?
In de winkel zag het kleurenstaaltje er best mooi uit, het leek aardig op de kleur die je in je hoofd had. Maar eenmaal thuis op de muur valt het ontzettend tegen. Blijkt de kleur in het echt toch heel anders over te komen. Hoe kan dat? Een groot nadeel van de kleine kleurenstaaltjes in de winkel is dat ze een nogal verkeerd beeld geven.
- Ten eerste geven gedrukte kleurstaaltjes nooit helemaal de exacte kleur weer. Materiaal en oppervlakte geven een ander kleurbeeld. Op glanzend papier lijkt een kleur heel anders dan op een matte ondergrond zoals een muur.
- Ten tweede valt de kleur van een klein kleurenstaaltje veel donkerder uit op een groot vlak. Dit maakt de kleurbeoordeling heel erg lastig. Kies daarom altijd voor een of twee tinten lichter.
- En ten derde worden kleuren enorm beïnvloed door het licht. Je hebt de kleur beoordeeld onder het lamplicht in de winkel, en dan blijkt dat de kleur bij daglicht totaal anders is.

Lichtomstandigheden
Kleur heeft namelijk de eigenschap dat deze verandert onder verschillende lichtomstandigheden. Overdag ziet een kleur er bijvoorbeeld heel anders uit dan ‘s avonds bij lamplicht. En een kleur in een ruimte op het noorden oogt weer heel anders dan dezelfde kleur in een ruimte op het zuiden.
Kleur kiezen is best lastig
Je moet dus bij het kiezen van kleur ook rekening houden met de grootte van de ruimte, de ligging, de lichtinval en welke lichtbronnen er zijn. Kortom, de juiste kleuren kiezen is toch niet zo eenvoudig. Het kan je zo’n keuzestress bezorgen dat je uiteindelijk toch maar weer voor wit wilt kiezen. Maar dat wil je natuurlijk niet!
Ontdek jouw kleuren
Als je merkt wat voor effect kleuren op je leven hebben, zul je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt. Je zult deze dan steeds meer gaan toepassen in je leefomgeving. Met als resultaat een interieur dat past bij jouw persoonlijkheid en waar jij je helemaal thuis in voelt. En op die ontdekkingsreis wil ik je heel graag helpen.
Wil je eerst inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje in mijn portfolio.
Kleuradvies bij jou thuis
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat kleur doet voor jouw interieur? Of wil je zien wat een kleur doet op jouw muur van je woonkamer, keuken of slaapkamer? Boek dan een kleuradvies aan huis.
Kijk hier voor meer informatie of maak direct een afspraak.
Wil jij ook meer kleur in je interieur?
Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rond kleur. Over kleur in het interieur, de theorie van de kleurenleer, de kleurenpsychologie en over kleur en onze zintuigen. Kortom, eindeloos veel onderwerpen. Over kleur is zoveel te vertellen.
Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.