Blog

Kleurentrends, wat vertellen ze ons?

Is het jou ook opgevallen dat we de laatste tijd steeds meer blauw, lavendel en paars zien in mode- en interieurkleuren? Ik heb afgelopen week zelfs een paarse baret gekocht. Gewoon omdat ik helemaal voor die kleur viel. Terwijl ik toch eigenlijk nooit echt iets had met paars. Hoe zit dat nu eigenlijk met trendkleuren en wat vertellen deze kleuren ons?

Je hebt het vast al ergens gezien of gelezen, de kleurentrends voor het jaar 2022. Flexa heeft dit jaar de kleur Bright Skies uitgeroepen tot kleur van het jaar (zie hierboven de foto van Flexa). Bright Skies is een luchtige, frisse lichtblauwe kleur die een nieuw begin uitstraalt. Deze kleur weerspiegelt de grenzeloze blauwe lucht, haalt een vleugje natuur naar binnen en brengt elk interieur tot leven.

Bron: Flexa

De lichte heldere kleur blauw staat voor rust en kalmte. Maar ook voor integriteit, vertrouwen en betrouwbaarheid. Dé thema’s van deze tijd!

Pantone kleur van 2022

En Pantone heeft Very Peri uitgeroepen tot kleur van het jaar (vertaald betekent dit maagdenpalm). Deze warme kleur staat symbool voor innovatie en een frisse start. Very Peri is een mengeling van blauw en rood. Rood als symbool voor energie en kracht en blauw voor hoop en vertrouwen. Het is een kalmerende kleur die wordt geassocieerd met trouw en standvastigheid.

Bron: Pixabay

Deze kleur heeft alle kwaliteiten van blauw, maar door de violetrode ondertoon laat Very Peri een vrolijke en dynamische aanwezigheid zien die creativiteit, fantasie en zelfexpressie aanmoedigt.

Bron: Pantone

De kleuren violet, lavendel en paars zijn voorlopig een blijvertje. Ook in 2023 zullen we deze kleuren nog in de mode en interieurs gaan zien. Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van deze kleuren.

Kleur als weerspiegeling van de tijdsgeest

Ieder jaar doen trendwatchers en kleurspecialisten onderzoek naar mondiale maatschappelijke en sociaal-economische ontwikkelingen om te kijken wat voor invloed deze hebben op ons leven en ons consumentengedrag. Van hieruit worden jaarlijks kleurentrends ontwikkeld.

Kleurentrends door de jaren heen

In de jaren ‘90 van de vorige eeuw zagen we veel grijs in de mode en de interieurs. Het was de tijd van grote economische groei en de opkomst van internet. Geld was niet meer vies, sterker nog: veel geld verdienen was juist helemaal oké. Interieurs moesten strak en minimalistisch zijn. Het koele en afstandelijke grijs als symbool voor de zakelijke en financiële wereld.

Bron: Pixabay

In de jaren van de financiële crisis, die in 2008 begon, werden zuivere en heldere kleuren juist weer populair. We verlangden toen naar positiviteit en kozen voor optimistische en blije kleuren zoals mintgroen, lichtblauw en zachtgeel. Hiermee drukten we ons verlangen uit naar helderheid en zuiverheid.

Bron: Pixabay

Kleur communiceert dus als boodschapper van de tijd waarin we leven. Kleur is een weerspiegeling van de tijdsgeest.

Gevoelig voor kleur

Uiteindelijk zijn we allemaal wel een beetje gevoelig voor kleurentrends. Als we kleuren maar vaak genoeg zien, wennen we heel snel aan een kleur en belanden ze uiteindelijk in ons interieur of kledingkast. Totdat we verzadigd zijn en weer naar een nieuwe kleur verlangen. En dat verlangen wordt gelukkig ieder jaar weer vervuld met nieuwe kleuren!

Geïnspireerd geraakt?

Wil je graag meer kleur aan je interieur toevoegen maar weet je niet waar je moet beginnen? Heeft je partner een totaal andere smaak dan jij? Of kun je gewoon niet kiezen als je voor het verfschap staat? Boek dan een kleuradvies bij jou thuis.

Ik laat jou zien wat de kracht van kleur is en help je over je keuzestress heen.

Natuurlijk is het mogelijk om eerst samen te sparren. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur jouw huis een oppepper geeft. Maak vandaag nog een afspraak.

Mijn blogs

Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *