Blog

De wijsheid van kleur – Interview met Thelma van der Werff

Thelma van der Werff is een van de meest vooraanstaande experts op het vakgebied van de kleurenpsychologie. Zij is de grondlegger van de Colour Comfort en de Colournostics methode en auteur van tenminste zes boeken over kleur en kleurenpsychologie. Ze heeft met de door haar ontwikkelde methodes al honderden cliënten geholpen én mensen opgeleid om de taal van kleur te leren spreken en te interpreteren. Als kersverse Colour Comfort kleurencoach en Colournostics practitioner wilde ik wel eens weten wie deze enthousiaste en bevlogen vrouw is. Dus tijd voor een interview.

Werken met kleur
De van oorsprong Nederlandse Thelma woont al meer dan 20 jaar in Nieuw-Zeeland. Ik spreek haar – in verband met het tijdsverschil – op een vroege maandagochtend in oktober via Zoom. Ze komt net uit de tuin en vertelt dat ze dol is op tuinieren en haar eigen biologische groente en fruit teelt. Als ik haar vraag hoe lang ze al met kleur bezig is, antwoordt ze dat de ontdekking van kleur ruim 20 jaar geleden in Nieuw-Zeeland begon. Ze was net geëmigreerd en gestart als Auro-Soma therapeut (therapie o.b.v. kleur en energie). Het werken als body en mind therapeut bracht haar veel, maar ze zocht nog meer verdieping. Ze vroeg in een meditatie wat ze zou kunnen doen om mensen nog beter te kunnen helpen … en het antwoord was: werken met kleur!

Colour Comfort methode
Dit was de start van haar kleurencarrière. Het belangrijkste voor haar was om taal te geven aan kleur, vertelt ze. “Het ervaren van een kleur roept bij iedereen bepaalde emoties op, de kunst was om daar de juiste woorden voor te vinden. Ik wist al uit mijn Auro-Soma opleiding dat kleuren gedragen op het lichaam iets doen met onze energie. Daar ben ik verder op doorgegaan en zo heb ik uiteindelijk de Colour Comfort methode ontwikkeld. Een methode waarbij je de verborgen aspecten van iemands kleurenpersoonlijkheid – zoals sterke kanten, uitdagingen, opvoeding en ontwikkeling – boven tafel krijgt door te kijken naar de kleurkeuzes. En met het toevoegen van nieuwe kleuren kun je je emoties en denkpatronen veranderen en beïnvloeden.”

Colournostics
Maar Thelma hield niet op zich te ontwikkelen op het gebied van kleur. Een aantal jaren geleden ontwikkelde ze samen met Mary Ashby-Green (vriendin en NLP Practitioner) iets nieuws, namelijk de Colournostics methode. De naam Colournostics is een samentrekking van kleur (colour) en gnostic (oude wijsheid). Het is een hele praktische methode om snel antwoorden te krijgen op alledaagse vragen door middel van het kiezen van één of meerdere kleuren.

Iedere dag bijleren over het leven
Thelma vertelt enthousiast verder. “Het mooie van deze methode is dat je door het kiezen van kleuren ontdekt dat de antwoorden al in jezelf zitten en dat kleur je helpt om intuïtief te weten wat het juiste antwoord is. Het krijgen van inzicht in jezelf is het grootste geschenk dat er is! Ik gebruik de methode ook vaak voor mijzelf en dan ben ik iedere keer weer verbaasd hoe praktisch het is en hoe helder de antwoorden zijn.” Lachend vertelt ze dat ze uiteindelijk zelf ook een coachee is die iedere dag bijleert over het leven. En kleur is daarbij voor haar de beste raadgever. Haar ambitie is om Colournostics wereldwijd in de markt te zetten om mensen te leren met hun angsten en onzekerheden om te gaan.

Geniet vooral van kleur
Tot slot ben ik benieuwd wat voor advies Thelma mensen zou willen geven die (nog) niet zo kleurbewust zijn? Gepassioneerd vertelt ze dat kleur de basis is van het leven. “We kunnen niet zonder licht en dus ook niet zonder kleur. We hebben alle kleuren nodig om te leven én te overleven. Kleur hoort bij ons. Dus draag kleur, eet kleur en geniet vooral van kleur. Kleur heeft alle wijsheid in zich en draagt bij aan een gelukkiger bestaan.”

Wat is jouw lievelingskleur?
Ben je benieuwd wat jouw lievelingskleur onthult over je persoonlijkheid? Of wil je weten welke kleuren je kunt dragen voor meer zelfvertrouwen? Dan is een Inspiratiesessie Kleurenpsychologie iets voor jou. Daarin vertel ik je hoe kleur helpt om meer jezelf te zijn en te kiezen voor de dingen die jíj belangrijk vindt.

Liever eerst samen sparren? Dat kan. Boek daarvoor een gratis 12-minutengesprek. Dan bespreken we via Zoom hoe je met kleur meer uit jezelf én het leven haalt. Spreken we elkaar binnenkort?

Nieuwsgierig naar jouw lievelingskleur?
Doe hier de gratis kleurenpsychologietest.

Mijn blogs
Meer weten over kleur? Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rondom kleur: over het toepassen van kleur in het interieur tot kleurenpsychologie.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *